Op onze christelijke basisschool de Olijfboom in Deventer komen ouders in actie tegen armoede. Lees hier het verhaal van Elsa Bunk, moeder van Tobias, leerling van groep 5.

Tegen armoede

“Delen van je eigen overvloed”

Houdbare melk, ranja, theezakjes, jam, mandarijnen, appels, witlof, kaas, waspoeder, maandverband, deodorant, warme sokken, een kledingbon van het Leger des Heils. Nee, dit is geen verdwaald boodschappenlijstje. Al deze producten kun je tegenkomen in de deelkasten op school.

Door corona werd armoede zichtbaar, ook in Deventer. Leerlingen zaten thuis zonder computer, zonder internetverbinding. “Er is een groeiend bewustzijn dat veel mensen het moeilijk hebben,” stelt Elsa Bunk. Ze maakt eens in de drie, vier dagen de kasten netjes en checkt wat erin zit.

Het idee van de deelkast is even simpel als doeltreffend: je kunt er dingen in leggen en uit halen. Voor en door ouders. Wie wat overheeft, deelt het met een ander. “Vooral de verse producten, zoals groente en fruit gaan hard. Daar is veel behoefte aan.” In een rustige gang staan de twee deelkasten opgesteld. Makkelijk toegankelijk, zonder dat anderen meekijken.

“Ik hoop dat de deelkast het verschil zal maken in wel of geen maaltijd op tafel.”

Voor Elsa heeft de deelkast alles met haar geloof te maken. “Van je overvloed delen met andere mensen. Een stukje rentmeesterschap. Want we zijn natuurlijk niet alleen op de wereld.” Haar wens: “Ik hoop dat de deelkast het verschil zal maken in wel of geen maaltijd op tafel. En daarbij: ik heb een ontzettende hekel aan voedselverspilling.”

Meer lezen? In ons verkort jaarverslag staan nog meer verhalen uit de Passiescholen.